// articol...

Planificare

Controlând incertitudinea – managementul riscului


Proiectele sunt de cele mai multe ori legate de o oportunitate, cum ar fi lansarea unui produs nou și inovator sau construcția unei clădiri. Însă aceleași oportunități care justifică un proiect favorizează și apariția riscurilor. Riscurile sunt inevitabile și diferă de la proiect la proiect.

Incertitudinea este prezentă în toate proiectele, astfel încât se poate afirma că munca managerului de proiect are în esență un singur scop: controlul riscurilor. Unele activități ale PM-ului sunt menite să reducă riscul abaterilor de la planificarea inițială, în timp ce altele sunt menite să acționeze asupra proceselor pentru a asigura calitatea rezultatului proiectului și a minimiza decalajele de calitate. Iar alte activități se adresează controlului costurilor și utilizării resurselor, pentru a preîntâmpina problemele bugetare.

Managementul riscurilor este un capitol vast și în același timp important al managementului de proiect. Vom dedica mai multe articole acestui domeniu pe PMExpert.ro, prezentul articol având un rol mai mult introductiv.

Definiția riscului

Există mai multe definiții ale riscului. Într-o abordare generală, riscurile ar putea fi definite ca acele vulnerabilități care duc la eșecul proiectului. PMBOK definește riscul ca fiind un eveniment sau o condiție viitoare a cărei apariție are un efect asupra cel puțin unuia dintre obiectivele proiectului. Alte definiții prezintă riscul prin prisma probabilității apariției unei consecințe nedorite, care influențează într-un mod negativ rezultatul dorit. O definiție mai generală, aplicabilă mai multor domenii de activitate, enunțată de Risk Management Insight, afirmă că riscul este frecvența și magnitudinea probabile ale pierderilor viitoare [1].

Elementele comune ce stau la baza acestor definiții sunt efectele negative și incertitudinea sau probabilitatea. Trebuie avută însă în vedere și posibilitatea producerii evenimentului sau a apariției condiției respective.

Clasificarea riscurilor în diferite categorii reprezintă o parte importantă a procesului de control al acestora. O clasificare bună a riscurilor ajută întreaga echipă să înțeleagă impactul riscurilor și implicațiile acestora, dar și să planifice un răspuns menit să reducă efectul materializării riscului. Vom aborda sugestii de clasificare a riscurilor în cadrul unuia din articolele următoare.

Beneficiile aduse de managementul riscului

Riscul este o măsură indirectă. Nu putem spune: acesta este riscul. Riscul nu este tangibil sau vizibil, și nu poate fi măsurat direct. Însă atunci când evenimentul nedorit se produce, chiar și cele mai bine realizate planuri pot eșua. Cum putem însă avea o viziune unitară asupra riscurilor asociate fiecărui proiect?

Soluția constă tocmai în identificarea riguroasă, constantă și sistematică a factorilor de risc care pot surveni în cadrul proiectului pe care îl conducem. Cuvântul-cheie al unui management al riscurilor de succes este sistematic, deoarece numai o abordare extrem de riguroasă și continuă, la toate nivelurile proiectului, poate duce la un control eficient asupra activităților proiectului și la reducerea factorilor de risc. O greșeală des întâlnită este limitarea activităților de management al riscului la fazele inițiale ale proiectului. Identificarea riscurilor și planificarea unui răspuns pentru atenuarea efectelor producerii evenimentului nedorit sunt doar începutul unui management al riscurilor de succes. Acesta presupune o dedicare susținută a întregii echipe de proiect în monitorizarea evoluției riscurilor inițiale, dar și apariției de riscuri noi.

De multe ori entuziasmul asociat începutului unui proiect nou sau dorinței de a obține un rezultat cât mai rapid duce la neglijarea activităților de gestionare a riscului. Desigur, nu este întotdeauna motivant pentru o echipă să discute despre evenimente nedorite sau condiții adverse proiectului sau activităților din cadrul acestuia. Însă efectele potențiale ale neglijării riscului cresc în timp, astfel încât este de dorit să identificăm riscurile cât mai devreme în cadrul proiectului, în ciuda efectelor demoralizatoare de scurtă durată. Dacă nu adresați riscurile cât mai devreme în cadrul proiectului, sunt șanse foarte mari ca mai târziu să întâmpinați mai multe constrângeri în opțiunile pe care le aveți pentru atenuarea lor. După cum știm, orice schimbare survenită aproape de finalul proiectului atrage costuri considerabil mai mari decât abordarea aceleași schimbări în fazele de început ale proiectului.

Considerați managementul riscului ca o modalitate de a evita problemele care pot apărea în decursul proiectului. Activitățile asociate managementului riscurilor oferă PM-ului, dar și echipei, o viziune mult mai completă și detaliată asupra proiectului și asupra activităților care duc la obținerea unui rezultat care să îndeplinească parametrii așteptați. Veți putea înțelege mult mai bine care sunt implicațiile deciziilor din cadrul proiectului și modul în care acestea sporesc sau reduc riscurile.

Managementul riscurilor favorizează obținerea de estimări mai aproape de realitate, atât în ceea ce privește planul, cât și costurile asociate proiectului.

Nu în ultimul rând, managementul riscurilor, adică modul în care o echipă de proiect a reușit să controleze incertitudinea asociată proiectului pentru a duce la îndeplinire obiectivele acestuia, reprezintă unul dintre factorii de apreciere a succesului unui proiect.

Concluzii

Riscurile se regăsesc în orice activitate pe care o întreprindem sau în orice decizie pe care o luăm. Managementul riscului prezintă modalitățile prin care putem identifica, controla și evita riscurile, dar și dacă trebuie să monitorizăm sau nu anumite riscuri. Trebuie să prioritizăm riscurile identificate, iar probabilitatea, impactul și costul (sau valoarea riscului) sunt uneltele de bază care vor face scopul următoarelor articole de pe PMExpert.ro dedicate riscurilor și managementului acestora.

[1] ”Risk – The probable frequency and probable magnitude of future loss” 
- Risk Management Insight LLC (2006) - "An Introduction to Factor Analysis of Information Risk (FAIR)"

Discussion

3 Responses to “Controlând incertitudinea – managementul riscului”

  1. “O greșeală des întâlnită este limitarea activităților de management al riscului la fazele inițiale ale proiectului”

    Foarte corect! As mai adauga 2 erori frecvente:
    – ne-cuantificarea riscurilor. Oricarui risc trebuie sa-iasociem o valoare (probabilitate * impact)
    – ne-includerea in planificare a masurlor de preintampinare a riscurlor. De geaba stim ce masuri trebuie sa luam, daca nu includem timpul si costul necesar implementarii lor in planul proiectului.

    Posted by Ciprian Cioiulescu | November 12, 2010, 12:21 pm
  2. Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!

    Posted by mikerosss | May 4, 2011, 6:43 am
  3. In deed we have: http://www.facebook.com/pmexpert

    Posted by Ciprian Cioiulescu | May 7, 2011, 1:47 pm

Post a comment